Arterinė hipertenzija

Atsiradus hipertenzijai

Neįtikėtini metai Valdykime hipertenziją ir druską!

Tentorio hipertenzijos gydymas

Širdies ir kraujagyslių ligos yra vienos pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje ir vadinamos industrializacijos atsiradus hipertenzijai. Per pastaruosius metų ypatingai pasikeitė žmonių gyvensena.

Vos sunegalavę dažniausiai imame termometrą ir tikriname, ar nėra pakilusi temperatūra. Kraujospūdžio, deja, taip dažnai nematuojame, todėl kartais per vėlai sužinome, kad sergame rimta liga — hipertenzija.

Pastebimas ryškus fizinio aktyvumo sumažėjimas, padidėjo perdirbtų maisto produktų suvartojimas, o kartu ir trans-riebalų, druskos, cukrų. Tyrimai rodo, kad padidėjo rūkančių ir alkoholiu piktnaudžiaujančių asmenų skaičius.

geriamasis vanduo nuo hipertenzijos

Visai tai turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms išsivystyti. Hipertenzija arba padidėjęs kraujospūdis gali atsirasti dėl daugelio priežasčių.

Arterinė hipertenzija - tyli žudikė

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistės, dietistės Rūtos Atsiradus hipertenzijai teigimu, aktyvus gyvenimo būdas arba pakankamas neįgalumo laipsnio hipertenzija aktyvumas, sveikatai palanki mityba bei gera psichologinė sveikata padeda išvengti hipertenzijos. Aukštą kraujo spaudimą galima kontroliuoti išlaikant optimalų kūno atsiradus hipertenzijai, ribojant druskos suvartojimą, saikingai vartojant alkoholį, nepamirštant kasdienio fizinio aktyvumo ir, jei paskirti, vaistų.

Medikamentinis gydymas neretai yra būtina gydymo dalis. Mažinant kūno svorį, jei būtina, mažėja ir kraujo spaudimas, todėl svarbu įvertinti kūno svorį ir asmens mitybą. Į mitybos racioną įtraukti atsiradus hipertenzijai kiekį daržovių ir vaisių.

Sūrus maistas yra vienas iš rizikos veiksnių, skatinančių hipertenziją. Specialistė Rūta Genutė nurodo, kad naudinga mitybos racioną praturtinti kalio, kalcio bei magnio šaltiniais.

Kalio gausu bulvėse, špinatuose, cukinijose, pomidoruose, bananuose, abrikosuose, ankštinėse daržovėse bei piene, jogurte. Kalciu organizmą aprūpinsime valgydami ne tik pieno produktus, bet taip pat ir migdolus, apelsinų sultis,  brokolius, figas, lapinius kopūstus Kaleavižinius dribsnius, morkas, pupeles hipertenzija be vaistų sezamų sėklas arba jų pastą Tahini. Magnio gausu žalialapėse daržovėse, kakavoje, šokolade, migdoluose, bananuose, ankštiniuose, sezamų sėklose ir pan.

Padidėjęs kraujo spaudimas – ką kiekvienam svarbu žinoti?

Alkoholis bei rūkymas blogina sveikatą, ligos eigą, atsiradus hipertenzijai būtina jų vengti bei kiek įmanoma atsisakyti. Taip pat mažinant alkoholio kiekį, griečiau mažėja kraujo spaudimas. Kraujospūdžio mažinimui teigiamo poveikio turi fazinis aktyvumas. Užsiimti aktyvia fizine veikla derėtų bent 3 kartus per savaitę iki 45 min.

Pastaruoju metu Pasaulio sveikatos organizacija PSO daug dėmesio skiria druskos vartojimo mažinimo strategijai. Nors atsiradus hipertenzijai seniai žinomos rekomendacijos suvartoti iki atsiradus hipertenzijai druskos per dieną, tačiau tyrimai rodo, kad pasaulio šalis iš druskos suvartoja per daug.

imbiero arbata širdies sveikatai

Per didelis druskos suvartojimas yra siejamas su tokiomis ligomis kaip hipertenzija, kuri turi įtakos 9,4 mln. Sumažinus druskos suvartojimą galima išgelbėti daugybę gyvybių, pagerinti sveikatą bei sumažinti sveikatos apsaugos išlaidas. PSO ir kitos organizacijos pastebėjo, kad yra daug lengviau pasakyti nei padaryti, todėl ėmėsi atsiradus hipertenzijai koncepcijos druskos suvartojamam kiekiui mažinti.

Valdykime hipertenziją ir druską!

Ši strategija turi padėti sumažinti mirčių skaičių, susijusį su lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių ligos. Strategijos autoriai akcentuoja, kad druskos vartojimo sumažinimas turi būti svarbus klausimas vyriausybės lygmeniu.

Svarbų vaidmenį atlieka visuomenė, gydymo įstaigos, visuomenės sveikatos specialistai bei privatus sektorius. Būtina ne tik skatinti visuomenę vartoti mažiau druskos, bet ir gamintojus mažiau jos naudoti. Atsiradus hipertenzijai labai svarbi yra valgymo kultūra ne namuose, todėl būtina glaudžiai bendradarbiauti su maisto pramone, maisto gaminimo įstaigomis.

Šią strategiją gali padėti įgyvendinti savanoriškas arba politinis Evalar vaistai atsiradus hipertenzijai hipertenzijos. Jau yra žinoma ne viena maisto gaminimo įmonė, kuri seka sveikos mitybos tendencijas ir savo gaminiuose sumažino druskos kiekį. Autoriai tvirtina, kad įgyvendinti šią idėją tai pat gali tinkamas maisto produktų ženklinimas arba tam tikri mokesčiai produktui su per dideliu druskos kiekiu.

Arterinė hipertenzija

Tinkamas ženklinimas yra informacija vartotojui, kuri padeda jam išsirinkti tinkamiausią maisto produktą. Nors visų maisto produktų etiketėse yra nurodyta maistinė ir energinė vertė, galime įvertinti druskos, riebalų, cukraus ir kt.

  • Pagalba širdžiai per vasaros karščius Karštomis vasaros dienomis, kai labiau prakaituojame, galime pasijusti prastai.
  • Padidėjęs kraujo spaudimas – ką kiekvienam svarbu žinoti? - tralistas.lt

Todėl vartotojui turėtų būti papildomos informacijos, kuri padėtų labiau orientuotis maisto produktų pasiūloje. Perkant tokiu simboliu pažymėtą produktą vartotojas žino, kad jame yra mažiau sočiųjų riebalų, druskos, cukraus ir daugiau skaidulinių medžiagų.

  • Kas sudaro paslaugos kainą?
  • Arterinė hipertenzija - tyli žudikė | tralistas.lt

Puikų pavyzdį pateikia PSO, jog maisto produkto etiketėje nurodytos maistinės medžiagos galėtų būti pateikiamos ne tik skaičiais, bet ir pažymėtos spalvomis, pavyzdžiui, jei gaminyje yra druskos kiekis didesnis nei rekomenduojama, tai šis laukelis pažymėtinas raudona spalva.

Taip ugdomas vartotojas ir suteikiama daugiau informacijos. Druskos mažinimo strategija gali būti įgyvendinama mokyklose ir darbo vietose. Klaipėdos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms yra sudaryti valgiaraščiai su rekomenduojamu druskos kiekiu vaikams. Toks pavyzdys yra įkvepiantis ir galėtų būti kitų įstaigų, tokių kaip mokyklos, ligoninės, prioritetas.

Aukštas kraujospūdis

Klaipėdos miesto visuomenės atsiradus hipertenzijai biuro specialistės, dietistės Rūtos Genutės teigimu, siekiant įgyvendinti šią rekomendaciją būtina atsisakyti perdirbtų maisto produktų, ypač perdirbtų mėsos gaminių, sūdytų, raugintų, konservuotų produktų bei gaminant maistą sūdyti jį gaminimo pabaigoje. Galima rinktis druską su sumažintų NaCl koncentracija. Prieš pirkdami maisto produktą įvertinkite jo maistinės vertės rodiklius riebalai, sotieji riebalai, cukrus, druska.

Drąsiai pirkime maisto produktus, kurie atitinka žalios zonos rodiklius.